El codi ètic té per objectiu regular els principis i valors ètics que conformen els pilars bàsics de l’Associació del Ram de l’Aigua que van més enllà del compliment legal.
Preàmbul
L’Associació del Ram de l’Aigua vol sumar-se al teixit associatiu del col·lectiu LGTBIQ+ abraçant la riquesa de la diversitat de gènere i la pluralitat d’orientacions sexuals i afectives, i amb la voluntat de crear espais segurs i acollidors, on l’autenticitat de cadascú i el respecte pels altres es manifestin amb naturalitat.
Es planteja la senzilla missió de fomentar la interacció entre persones, proporcionar un refugi de suport i promoure la unió de la comunitat. Es vol teixir una xarxa de relacions sòlides, on cada individu pugui sentir-se valorat per ser exactament qui és, sense prejudicis ni judicis; donant valor als espais de socialització del col·lectiu i oferint una alternativa d’oci que generi i enriqueixi vincles sans, segurs i consensuats.
Aquest Codi Ètic planteja la base per a la nostra conducta, orientant les accions a generar un marc de convivència sa i segur per a tothom. Representa el nostre compromís amb la igualtat, l’empatia i el respecte envers tots els membres de la comunitat. Unint-nos sota aquestes premisses, volem crear un món més inclusiu i comprensiu per a tothom, sense importar com siguem o d’on vinguem.
Per aquest motiu, és important que tant les persones responsables de l’associació, com les organitzadores d’esdeveniments o les participants, acceptin i vetllin pel compliment d’aquest Codi Ètic.
Articles
1. Obertes a la diversitat
Celebrem la diversitat en totes les seves formes. Aquesta associació és un espai inclusiu per a persones LGTBIQ+ i persones aliades que comparteixen interessos. El respecte a totes les identitats de gènere i les orientacions sexuals és fonamental i no es permet cap mena de discriminació. Es fomenta la inclusió activa de persones migrants, reconeixent i valorant la riquesa que aporta la diversitat cultural.
2. Respecte mutu
Tractem tots els membres amb respecte, empatia i consideració, tant en assumptes relacionats amb els esdeveniments i interessos de l’associació com en qualsevol altre aspecte de les seves identitats. Es presta especial atenció a l’ús dels noms sentits i pronoms amb els quals cadascú es sent més còmode.
No s’accepten comportaments homòfobs, masclistes, racistes, lesbòfobs, trànsfobs, enabefòbs, plomòfobs, calbòfobs, bífobs, gordòfobs, putòfobs, seròfobs, sexòfobs, classistes, edatistes, misògins, contra persones amb diversitat funcional, que avergonyeixin el cos dels altres o la sexualitat aliena, ni cap mena d’agressió dirigida a qualsevol persona o col·lectiu. Tothom és igual en aquest espai.
3. Convivència
L’associació disposa d’un Reglament de Règim Intern on s’estipulen unes pautes de convivència i un protocol de gestió de conflictes. Es promouen xarxes de suport específiques per aquelles persones membres que ho requereixen, oferint recursos emocionals, socials i professionals per facilitar la integració i el benestar.
4. Igualtat de les persones membres i promoció de la participació
Es garanteix la igualtat de totes les persones membres de l’associació a l’hora d’utilitzar-ne els recursos i assistir a esdeveniments. L’associació promou la participació de les persones membres en l’organització de nous esdeveniments.
Es dóna especial rellevància a l’acollida de nous membres, de forma que es disposa d’un protocol de benvinguda. Es promouen dinàmiques per a fer actes de benvinguda i una comissió d’acollida que s’encarrega d’explicar el funcionament de l’associació, el nostre Codi Ètic i s’ofereix a resoldre dubtes.
5. Ètica de les persones voluntàries
La gestió de l’associació es realitza amb persones sòcies que desenvolupen els diferents rols de forma altruista. Es promou un entorn de treball que vetlla per la cura de l’equip. Es garanteix el dret a interrompre la dedicació si la persona així ho necessita, sempre tenint en compte que l’acceptació d’un càrrec comporta el compromís de corresponsabilitat amb la resta de membres i, per tant, cadascú vetlla per dur a terme les tasques requerides de la millor forma possible.
L’associació està vertebrada per grups temàtics vinculats a activitats específiques. Aquests grups són gestionats per administradors que gestionen la logística de les activitats i la dinamització. Els administradors dels diferents grups treballen en equip sempre que sigui possible i són rellevats quan és necessari. Els gestors, representants de l’associació i administradors, així com totes les persones voluntàries se subscriuen amb especial atenció al Codi Ètic i es comprometen a treballar amb transparència.
6. Política lingüística
Valorem i celebrem la diversitat cultural i lingüística que enriqueix la nostra comunitat. Escollim el català com a llengua principal de comunicació. Tanmateix, respectem i apreciem la pluralitat d’idiomes que els nostres membres poden parlar, i fomentem un ambient inclusiu on tothom se senti còmode, independentment de la llengua que parli. No es tolera cap mena d’opressió lingüística, incloent-hi la ridiculització, la imposició, o la discriminació basada en les habilitats lingüístiques.
7. Consentiment
Els espais tant físics com digitals de l’associació han de ser segurs per a tothom. El consentiment és la base de les relacions humanes. Només SÍ és SÍ i des de l’associació encoratgem els nostres membres a practicar el consentiment explícit. En el cas que en algún esdeveniment es disposi d’espai orientat a les trobades de sexe consentit, els organitzadors de l’esdeveniment comunicaran l’existència d’aquests espais i n’explicaran les pautes d’ús.
Qualsevol acte d’agressió en activitats promogudes per l’associació (o, fins i tot, entre membres de l’associació en altres espais) suposarà l’activació dels protocols indicats.
8. Promoció d’hàbits saludables
L’associació promou hàbits de vida saludables i fomenta actituds responsables, amb consciència del propi benestar i del benestar dels altres. Es fomenten activitats diverses que proporcionen espais de relació social variats.
9. Sostenibilitat i responsabilitat ambiental
L’associació se subscriu a la causa de la preservació del medi ambient i es compromet a promoure pràctiques ecològiques i a minimitzar l’impacte ambiental de les seves activitats.
10. Transparència
L’Associació es compromet amb la transparència com a eina per generar confiança i legitimitat a les seves persones sòcies i participants. L’associació farà pública la informació organitzativa, econòmica i la seva relació amb les administracions públiques.
Compromís
Totes les persones vinculades a aquesta associació es comprometen de manera ferma amb els principis ètics que aquest document exposa. Subscriure’s a aquesta associació implica una adhesió conscient als valors d’aquest Codi Ètic.
A través d’aquesta adhesió col·lectiva aspirem a forjar un col·lectiu que prioritza les cures, el suport mutu i el respecte. La nostra mera existència pretén contribuir a la creació d’un món més inclusiu i comprensiu, on totes les persones puguin viure plenament.
El codi ètic va quedar aprovat a l’assemblea que va tenir lloc el 12 d’abril de 2024.