Reglament de Règim Intern

El reglament de règim intern és el document aprovat per assemblea que desenvolupa els nostres estatuts i permet regular el funcionament de la nostra associació.

Article 1
Persones sòcies

  1. Són persones sòcies de ple dret totes aquelles persones que estan al corrent del pagament de la quota anual de l’associació.
  2. Són persones sòcies de ple dret totes aquelles persones que la Junta Directiva hagi acceptat sense quota anual per incapacitat econòmica.
  3. A més a més, les persones sòcies poden ser:
    • a. Membres de la Junta Directiva.
    • b. Coordinadors d’un grup de treball.
    • c. Membres d’un grup de treball.
    • d. Usuaris, col·laboradors i administradors de grups d’activitats o projectes, incloent grups en xats i diferents iniciatives que sorgeixin de l’associació o que s’hi vinculin.

Article 2
Persones no sòcies participants de l’Associació

  1. Es pot participar en esdeveniments organitzats per l’Associació sense ser-ne soci, sempre que es compleixin els requisits establerts en cada esdeveniment concret. L’assistència als esdeveniments requereix el compliment de tot allò especificat als Estatuts, el Codi Ètic i aquest Reglament de Règim Intern.
  2. Es pot ser usuari o col·laborador o administrador d’un grup d’activitats o projecte vinculat a l’Associació sense ser-ne soci, sempre que es compleixin els requisits establerts en cada grup d’activitats o projecte concret. La pertinença aquests grups està supeditada al compliment de tot allò especificat als Estatuts, el Codi Ètic i aquest Reglament de Règim Intern.
  3. Ocasionalment, es podrà comptar amb persones que col·laborin en grups de treball sense ser socis de l’Associació. Aquestes persones també estan sotmeses al compliment de tot allò especificat als Estatuts, el Codi Ètic i aquest Reglament de Règim Intern.
  4. Es podrà comptar amb persones voluntàries que ajudin en tasques concretes.

Article 3
Procediment de sol·licitud d’ingrés i d’acceptació de nous socis

  1. Per a demanar l’ingrés com a persona sòcia, cal fer una sol·licitud a la Junta Directiva mitjançant les vies indicades per aquesta amb les dades personals i acceptant els compromisos indicats als Estatuts i altres reglaments de l’associació.
  2. Un cop lliurada, la sol·licitud serà revisada per la Junta Directiva, en la primera reunió que tingui lloc.
  3. La Junta Directiva ha de respondre a la persona que fa la sol·licitud en un termini màxim dos mesos.
  4. Si la persona interessada ha estat admesa, haurà de formalitzar el seu estatus com a persona sòcia mitjançant el pagament de la quota (utilitzant les vies indicades per secretaria) en el termini màxim de deu dies. Si no es fa el pagament en termini, s’entendrà que la persona sol·licitant desestima ser soci.
  5. La Junta Directiva confirmarà el nou estat de sòcia a la persona interessada en un termini màxim de deu dies després de rebre el pagament de la quota.
  6. La Junta Directiva podrà acceptar socis sense quota anual per incapacitat econòmica. La dispensa de la quota es podrà renovar anualment.
  7. L’existència de deutes pendents amb l’entitat per part del candidat impedirà l’alta fins que aquests no siguin satisfets independentment de l’import i el termini, sempre que la Junta Directiva no prengui decisió en contra condonant el deute.

Article 4
Convocatòria de l’Assemblea General

  1. La convocatòria de l’Assemblea General seguirà el procediment establert als Estatuts.
  2. La Junta Directiva pot convocar l’Assemblea General amb caràcter extraordinari sempre que ho consideri convenient, i ho ha de fer quan ho sol·liciti un 10% dels socis. En aquest últim cas, la sol·licitud es farà per escrit a la Junta Directiva i haurà d’incloure les raons que la motiven i els noms i signatures de tots els socis sol·licitants.
  3. L’ordre del dia el fixa la Junta Directiva i hi haurà d’incloure, a més dels punts que estableix amb caràcter mínim els Estatuts, tots aquells extrems que consideri oportuns, així com les qüestions sol·licitades per un mínim d’un 10% de les persones sòcies. Si l’Assemblea General ja ha estat convocada, les peticions s’hauran de fer per escrit o correu electrònic adreçades a la Junta Directiva durant com a màxim el primer terç del temps comprès entre la recepció de la convocatòria i la data de reunió. Aquesta sol·licitud es farà per escrit a la Junta Directiva i haurà d’incloure les raons que la motiven i els noms i signatures de tots els socis sol·licitants. Les qüestions incloses en l’ordre del dia un cop convocada l’Assemblea General es faran arribar a tots els socis a tall d’annex a la convocatòria un mínim de 5 dies abans de l’Assemblea General.

Article 5
Desenvolupament de l’Assemblea General

  1. El desenvolupament de l’Assemblea General seguirà el procediment indicat als Estatuts.
  2. Correspon a la presidència obrir i tancar la sessió, ordenar els debats i votacions, cedir o retirar l’ús de la paraula i fer complir els Estatuts i el Reglament de Règim Intern durant el desenvolupament de la reunió.
  3. Les persones que intervinguin s’hauran d’identificar prèviament amb el nom personal.
  4. La persona que exerceix la secretaria redacta l’acta de cada reunió, que ha de signar juntament amb la persona que exerceixi la presidència (i les persones d’intervenció en cas de votació secreta), en la qual hi ha de figurar un extracte de les deliberacions, el text dels acords adoptats, el resultat numèric de les votacions i la llista de les persones assistents.

Article 6
Votacions

  1. El desenvolupament de les votacions a l’Assemblea General seguirà el procediment indicat als Estatuts.
  2. En les reunions de l’Assemblea General, cada persona associada amb més de 6 mesos d’antiguitat i que sigui membre de ple dret tindrà dret a un vot, que podrà ser delegat per escrit, adreçat a la presidència prèviament a l’inici de l’Assemblea General, a un altre soci o sòcia, per a cada reunió i tema concret, acceptant-se un màxim de tres delegacions de vot per soci o sòcia. A l’inici de l’Assemblea General la persona que exerceixi la presidència indicarà quins són els vots delegats.
  3. Els acords es prenen per majoria simple de vots dels socis presents o representats, exceptuant els casos contemplats als Estatuts.
  4. Qualsevol soci present a l’Assemblea General pot sol·licitar, abans de la votació de qualsevol assumpte, que la votació sigui secreta. El vot serà finalment secret si almenys el 10% de les persones associades presents a l’Assemblea General amb dret a vot recolzen (a mà alçada) aquesta sol·licitud. La Junta Directiva facilitarà les paperetes necessàries per a l’exercici del vot secret; les persones acreditades seran cridades a dipositar les paperetes en una urna degudament identificada.
  5. En cas que l’Assemblea General sigui telemàtica la votació secreta es farà per mitjans electrònics que garanteixin l’anonimitat.
  6. A les votacions secretes, el recompte de vots correspon al càrrec de secretaria i a dues persones d’intervenció (voluntàries entre les assistents a l’Assemblea General). Un cop iniciat el recompte no es podrà interrompre, ni s’autoritzarà la intervenció d’altres persones. Les paperetes amb ratllades, esmenes o alteracions es consideraran nul·les. En cas de mà alçada, la secretaria de la Junta Directiva comptarà els vots i posteriorment ho comunicarà a les persones assistents.

Article 7
Facultats de la Junta Directiva i drets i deures dels seus membres

  1. Les facultats de la Junta Directiva i els drets i responsabilitats dels seus membres estan establerts als Estatuts.
  2. La persona que exerceixi la vicepresidència fa les funcions que la persona que exerceixi la presidència li ha delegat i la substitueix prioritàriament en cas d’absència.
  3. La persona que exerceixi la secretaria és substituïda, en cas d’absència o malaltia, per la persona que exerceixi la vicepresidència o la vocalia de més edat de la Junta Directiva, per aquest ordre, sempre que aquesta no estigui substituint a la persona que exerceixi la presidència.

Article 8
Funcionament de les reunions de la Junta Directiva

  1. Les reunions de la Junta Directiva seguiran el procediment establert als Estatuts.
  2. L’ordre del dia el fixa la persona que ocupa la presidència i hi haurà d’incloure totes aquelles qüestions que consideri oportuns, així com les qüestions sol·licitades per qualsevol membre de la Junta Directiva.
  3. La convocatòria de reunió s’ha de comunicar almenys cinc dies abans de la data de la reunió, individualment i mitjançant un escrit a l’adreça de correu electrònic o a altres mitjans telemàtics de comunicació. Aquesta convocatòria ha de contenir, com a mínim, l’ordre del dia, la data i l’hora de la reunió, així com el lloc en el cas reunions presencials o la forma d’accés en cas de reunions telemàtiques.
  4. Si la reunió ja ha estat convocada, les peticions per incloure un punt a l’ordre del dia s’hauran de fer per escrit o correu electrònic adreçades a la presidència com a màxim un dia abans de la data de reunió. Les qüestions incloses en l’ordre del dia un cop convocada la reunió es faran arribar a tots els socis a tall d’annex a la convocatòria abans de l’inici de la reunió.
  5. Quan així ho requereixin els assumptes a tractar en una reunió de Junta Directiva, i sempre que hi estiguin d’acord tots els membres, es podrà convidar a altres persones a la reunió perquè donin el seu punt de vista o facin les recomanacions pertinents.

Article 9
Votacions

  1. El desenvolupament de les votacions a les reunions de Junta Directiva seguirà el procediment indicat als Estatuts.
  2. La Junta Directiva pren els acords per majoria simple de vots dels presents. En cas d’empat, la persona que exerceixi la presidència emet el vot decisiu.
  3. Els membres de la Junta Directiva que no siguin socis de ple dret no podran votar.
  4. Per petició d’un membre de la Junta Directiva la votació serà secreta.
  5. En cas que la reunió de Junta Directiva sigui telemàtica la votació secreta es farà per mitjans electrònics que garanteixin l’anonimat.

Article 10
Eleccions a la Junta Directiva

  1. L’elecció dels membres de la Junta Directiva, que han de ser socis, es fa per votació de l’Assemblea General, seguint tot l’establert als Estatuts. Si es presenten diverses candidatures, l’elecció es fa per acord de la majoria simple o relativa dels socis presents o representats (més vots a favor que en contra). Si es presenta una sola candidatura, aquesta persona serà escollida si obté la majoria simple de vots a favor.
  2. Si el càrrec no és d’obligada existència, l’Assemblea General podrà votar la seva revocació prèviament a la votació de les diferents candidatures.
  3. Si no es presenta cap candidatura, el càrrec recaurà, sense necessitat de votació, en el soci amb més antiguitat que no estigui formant ni hagi format prèviament part de la Junta Directiva.
  4. Per portar a terme les eleccions, la Junta Directiva convocarà Assemblea General, si cal extraordinària, un mínim de trenta dies abans del termini del període de duració dels càrrecs en actiu.
  5. Un cop convocades les eleccions, les diferents candidatures es presentaran per escrit a la Junta Directiva en un termini de deu dies. Aquesta haurà de comunicar als socis les diferents candidatures existents, quinze dies abans de les eleccions com a mínim.
  6. Un soci podrà presentar-se a més d’una candidatura, ordenant-les per prioritat.
  7. Un cop celebrades les eleccions, els càrrecs sortints es mantindran fins al final del seu mandat. Els càrrecs entrants acceptaran formalment el càrrec el dia del termini de període de duració dels càrrecs en actiu. Les persones elegides entren en funcions després d’haver acceptat el càrrec.
  8. Les vacants que es produeixin en la Junta Directiva s’han de cobrir en la primera reunió de l’Assemblea General que tingui lloc, com a màxim trenta dies després que el càrrec quedi vacant. Mentrestant, un soci de l’associació proposat i votat per la Junta Directiva pot ocupar provisionalment el càrrec vacant. La presentació de candidatures per cobrir la vacant i el procediment d’eleccions serà el mateix que en unes eleccions ordinàries. Si el càrrec no és d’obligada existència, l’Assemblea General podrà votar la seva revocació prèviament a la votació de les diferents candidatures.

Article 11
Objectius dels grups

  1. Els grups de treball tenen l’objectiu de gestionar determinats assumptes i fer tasques específiques que no són facultats de l’Assemblea General ni la Junta Directiva.
  2. La Junta Directiva crearà o donarà de baixa els grups de treball que consideri necessaris pel funcionament de l’associació.
  3. La Junta Directiva pot promoure la constitució de grups de treball específics, de caràcter temporal.

Article 12
Coordinadors dels grups de treball

  1. Cada grup de treball tindrà un coordinador, que s’encarrega de vetllar pel bon funcionament del grup, de convocar reunions de grup i de gestionar l’assignació de tasques als diferents membres.
  2. El coordinador serà assignat a proposta de la Junta Directiva. També és facultat de la Junta Directiva revocar el càrrec a un coordinador quan ho cregui convenient.
  3. El coordinador haurà de ser soci de ple dret.
  4. El coordinador tindrà el paper d’enllaç entre el grup de treball i la Junta Directiva. Cada coordinador tindrà assignat un membre de la Junta Directiva a qui s’haurà de dirigir per fer arribar les necessitats del grup, així com l’evolució de les tasques assignades, a la Junta Directiva. També farà arribar a la Junta Directiva les necessitats que li comuniquin els administradors dels grups d’activitats i projectes inclosos en el seu grup de treball.

Article 13
Grup de treball de secretaria

  1. El grup de treball de secretaria serà constituït per les persones que exerceixin la presidència, vicepresidència, secretaria i tresoreria.
  2. Gestionarà les tasques administratives encarregades a la Junta Directiva.
  3. Gestionarà i s’encarregarà de la gestió documental i les credencials d’accés de tots els serveis.
  4. Donarà accés de forma granular a la informació a la resta de membres de la Junta Directiva i coordinadors de grup de treball.

Article 14
Admissió de nous membres dels grups de treball

  1. És facultat del coordinador admetre a socis com a membres del grup de treball.
  2. Ocasionalment, si l’especificitat o complexitat de les tasques a complir ho requereixen, el coordinador pot incloure en un grup de treball a una persona que no sigui sòcia. S’entén que aquesta persona té un perfil tècnic o unes habilitats determinades que permetran portar a terme tasques que d’altra manera el grup de treball no podria fer o no podria fer amb la rapidesa o qualitat necessàries.
  3. El coordinador ha de comunicar a la Junta Directiva la inclusió de nous membres als grups de treball.
  4. És facultat del coordinador revocar la pertinença d’un membre al grup quan ho cregui convenient.

Article 15
Drets i responsabilitats de les persones membres dels grups de treball

  1. Els grups de treball i els seus membres han de vetllar pel bon desenvolupament de les tasques per les quals van ser creats.
  2. Els membres dels grups de treball es comprometen a salvaguardar la confidencialitat de la informació de caràcter sensible amb la que treballin.
  3. El coordinador haurà de vetllar perquè les dades personals estiguin custodiades correctament i haurà d’informar a la Junta Directiva qualsevol tractament de dades del grup de treball.

Article 16
Funcionament dels grups de treballs

  1. Els grups de treball hauran de tenir funcionament democràtic on les decisions es prenen per votació (majoria simple dels presents o representats) de les persones sòcies membres del grup.
  2. Les persones que no sigui sòcies de ple dret tindran veu però no vot en les decisions que es prenguin.
  3. Els membres de grup de treball que no siguin socis tindran veu però no vot en les decisions que es prenguin.
  4. És facultat del coordinador del grup de treball decidir el procediment de convocatòria de reunions i de delegació de vots.
  5. S’hauran d’aixecar actes de les reunions realitzades.

Article 17
Sobre la gestió i seguretat documental

  1. Les actes de les Assemblees Generals, de les reunions de Junta Directiva i de les reunions dels grups de treball, així com tota la documentació de treball, haurà d’estar guardada en el gestor documental de l’associació i la Junta Directiva hi haurà de tenir accés.
  2. Qualsevol credencial d’accés o contrasenya s’haurà d’informar al grup de treball de secretaria per desar-ho al gestor de contrasenyes.
  3. Totes les credencials d’accés als serveis informàtics propis o aliens hauran de tenir contrasenyes segures i amb el doble factor d’autenticació activitat.
  4. Les contrasenyes d’accés hauran d’estar desades en el gestor de contrasenyes de l’associació.

Article 18
Sobre la modificació del Reglament

  1. La modificació del present Reglament es podrà fer a iniciativa de la Junta Directiva, o sol·licitud d’un terç de les persones sòcies. Aquesta sol·licitud es farà per escrit a la Junta Directiva i haurà d’incloure les raons que la motiven i els noms i signatures de tots els socis sol·licitants.
  2. La Junta Directiva designarà un grup de persones (sòcies), una de les quals haurà de ser necessàriament membre de la Junta Directiva, que haurà de redactar el projecte de modificació en el termini d’un mes.

Article 19
Sobre l’aprovació del Reglament

  1. Una vegada redactat el projecte de modificació, es convocarà una reunió de la Junta Directiva en un termini màxim de quinze dies, per tal que sigui validat o retornat per a un nou estudi. Si és retornat, la Junta Directiva determinarà el termini que el grup de redacció té per fer les modificacions necessàries. Un cop validat per la Junta Directiva el projecte de modificació, aquesta haurà d’incloure’l a l’ordre del dia de l’Assemblea General següent.
  2. A la convocatòria de l’Assemblea General s’acompanyarà el text de la modificació del Reglament. Per a l’aprovació de les modificacions d’aquest Reglament caldrà la majoria simple de les votacions emeses a l’Assemblea General.

Article 20
Quota de soci

  1. S’haurà de fer efectiva en euros mitjançant transferència bancària, domiciliació o altres mètodes de pagament electrònic acceptats per la Junta Directiva.
  2. Les comissions es podran repercutir addicionalment a la quota establerta.
  3. La Junta Directiva recordarà per escrit als socis el venciment del pagament almenys quinze dies abans d’aquest.
  4. La quota de soci serà efectiva durant l’any vigent fins al 31 de desembre.
  5. Si el soci no fa efectiva la seva quota abans del mes següent a la data finalització de vigència, aquest es considerarà que no està al corrent de pagament. La Junta Directiva li requerirà el pagament per escrit.
  6. Si la persona sòcia no fa efectiu el pagament quinze dies després del requeriment de la Junta Directiva, aquesta podrà tramitar la baixa i ho informarà al soci afectat i a la següent Assemblea General.
  7. El soci haurà de comunicar a la Junta Directiva la seva intenció de no renovació amb un termini mínim de quinze dies de preavís respecte a la data de finalització de vigència de la quota en curs.
  8. Per ser acceptat com a soci sense quota anual per incapacitat econòmica, la persona interessada ha de sol·licitar-ho a la Junta Directiva. Aquesta condonació quedarà supeditada a la renovació anual per part de la Junta Directiva i estarà subjecta al manteniment d’aquesta circumstància comprovada convenientment i de forma anònima.

Article 21
Grup de gestió econòmica

  1. El grup de gestió econòmica estarà format com a mínim per les persones que exerceixen la presidència, la tresoreria i la secretaria. També podran formar-ne part les persones que exerceixen vocalies, la coordinació de grups de treball i l’administració de projectes o grups d’activitats a proposta de la presidència, la tresoreria i la secretaria.
  2. El grup de gestió econòmica el presidirà i coordinarà la persona que exerceix la tresoreria.
  3. Les tasques assignades al grup de gestió econòmica són:
    • a. Establir els mètodes de pagament de quotes, donacions, serveis i productes i registrar-ne els assentaments als llibres de comptabilitat de l’associació.
    • b. Gestionar el pressupost de l’entitat.
    • c. Fer els tràmits necessaris per a poder complir amb les obligacions fiscals.
    • d. Seguir mensualment els moviments bancaris i desenvolupament del pressupost.
    • e. Retre comptes mensualment a la Junta Directiva de la situació econòmica.
    • f. Donar el suport necessari als grups de treball, als grups d’activitats i als projectes per a sol·licitar subvencions i per a justificar-les.
    • g. Executar les decisions aprovades en Assemblea General i en reunions de Junta Directiva en els temes que facin referència a moviments econòmics.

Article 22
Distribució dels recursos

  1. L’Associació posa tots els seus recursos econòmics a la disposició dels grups de treball, grups d’activitats i projectes que ho requereixin pel seu bon funcionament.
  2. La distribució de recursos es gestionarà amb un pressupost anual. Els grups de treball, grups d’activitats i projectes hauran de proposar el seu capítol del pressupost anual per a gestionar la seva operativa. Aquests capítols es contrastaran amb l’equip de gestió econòmica per integrar-se al pressupost anual i s’aprovaran en Assemblea General.
  3. Els pressupostos parcials de cada grup de treball, grups d’activitats i projectes reflectiran el balanç intern del seu capítol, amb ingressos i despeses, indicant la possibilitat de generar beneficis a compte de les despeses d’infraestructura de l’associació.
  4. Qualsevol moviment econòmic fora del pressupost anual aprovat en assemblea s’aprovarà en reunió de Junta Directiva.
  5. El grup de gestió econòmica indicarà i validarà el format dels documents requerits per a fer pagaments a compte i el format dels documents requerits per a la justificació de les despeses a la tresoreria i als llibres de comptes de l’associació.
  6. La quantia total de les subvencions rebudes serà dedicada íntegrament al projecte subvencionat.

Article 23
Sobre la transparència en la gestió

  1. La Junta Directiva haurà de garantir la transparència en els següents àmbits:
    • a. Informació organitzativa.
    • b. Informació econòmica-financera.
    • c. Informació sobre la relació amb les administracions públiques.
  2. Tota aquesta informació es farà pública a la web de l’associació.
  3. En cada esdeveniment de pagament on el pressupost sigui major de 3.000 € s’haurà de facilitar una memòria econòmica a les persones sòcies i participants en l’esdeveniment. S’hauran d’indicar els conceptes d’ingressos, despeses i beneficis.

Article 24
Infraccions

  1. El règim sancionador pot ser aplicat tant a persones sòcies de l’associació com a persones no sòcies (participants de l’Associació).
  2. Les infraccions es poden qualificar de lleus, greus o molt greus.
  3. Són infraccions lleus:
    • a. Incompliment de qualsevol dels punts del Codi Ètic o del Reglament de Règim Intern que no estiguin recollits com a sancions greus o molt greus.
    • b. Els insults i les faltes de respecte a membres o participants de l’associació.
    • c. Embrutar els espais on es desenvolupin les activitats de l’associació després d’haver rebut un avís per part dels organitzadors.
    • d. Tenir una actitud de rebuig als membres o participants per la seva orientació sexual, identitat de gènere, llengua, origen o altra condició.
    • e. No complir amb una norma d’un esdeveniment de l’associació.
    • f. Deteriorar o malmetre el material de l’associació o d’altres entitats on l’associació du a terme l’activitat.
    • g. No respectar les decisions preses a l’Assemblea General.
    • h. La negligent utilització dels mitjans de l’Associació o d’altres entitats on l’associació du a terme l’activitat.
    • i. L’incompliment de les tasques i responsabilitats assignades.
  4. Són infraccions greus:
    • a. Malmetre intencionadament el material de l’associació o d’altres entitats on l’associació du a terme l’activitat
    • b. Facilitar dades personals de persones participants de l’Associació a altres persones participants de l’Associació que no estiguin autoritzats a tenir-les o utilitzar-les per a usos propis diferents d’aquells per als quals les dades personals hagin estat posades a la seva disposició.
    • c. Accedir a dades personals de persones participants de l’Associació sense tenir dret a fer-ho.
    • d. Filtrar o compartir intencionadament amb qui no pertoca documents de caràcter intern o confidencial.
    • e. Emetre comentaris recurrents que faltin al respecte als membres o participants.
    • f. Incomplir sistemàticament les normes d’un esdeveniment de l’associació.
    • g. Rebutjar sistemàticament als membres o participants per la seva orientació sexual, identitat de gènere, llengua, origen o altra condició.
    • h. Tenir actituds agressives verbalment amb els membres o participants.
    • i. Tres faltes lleus es consideraran com a falta greu.
  5. Són infraccions molt greus:
    • a. Agredir físicament.
    • b. Portar a terme qualsevol mena d’assetjament a una persona sòcia o no sòcia participant.
    • c. Furtar o robar els béns de l’associació.
    • d. Apropiar-se de dades personals de persones participants de l’Associació per a ús propi o per facilitar-les a tercers, encara que aquesta conducta no suposi la pèrdua de les dades a l’Associació.
    • e. Cometre actes que puguin ser constituïts delictes o faltes en perjudici de l’Associació o de persones participants de l’Associació.
    • f. Dur a terme qualsevol mena d’actuacions amb l’ànim de perjudicar els interessos de l’Associació o d’impedir l’acompliment de les seves finalitats.
    • g. Tres faltes greus es consideraran com a falta molt greu.

Article 25
Sancions

  1. Les infraccions lleus seran sancionades amb la prohibició d’assistència als esdeveniments de l’Associació per un temps de tres mesos. A més a més, les persones no sòcies no podran fer-se socis durant el mateix termini.
  2. Les infraccions greus seran sancionades amb la prohibició d’assistència als esdeveniments de l’Associació per un temps de sis mesos. A més a més, les persones no sòcies no podran fer-se socis durant el mateix termini.
  3. Les infraccions molt greus seran sancionades amb l’expulsió i prohibició indefinida d’assistència als esdeveniments de l’associació.
  4. Quan el tipus d’infracció comesa ho requereixi, la resolució final podrà exigir a l’infractor la reparació del dany causat. Si l’infractor es nega a reparar el dany o si, tot i acceptar-ho, no ho compleix, es podrà imposar-li la sanció que correspongui a la infracció immediatament superior en grau. Canviar el grau de la infracció es farà posant en marxa un nou procediment sancionador.
  5. Les faltes molt greus prescriuran al cap de tres anys, les greus al cap de dos i les lleus en dotze mesos.
  6. Si la persona sancionada és un membre de la Junta Directiva o d’un grup de treball, serà destituïda del seu càrrec. Si és un membre de la Junta Directiva, no podrà assistir ni tindrà dret a vot en la reunió on es determini la resolució final de l’expedient sancionador. La persona sancionada no podrà tornar a formar part de la Junta Directiva o dels grups de treball fins que la seva infracció prescrigui.
  7. Donat el cas que el fet denunciat es correspongui o es percebi com a tipus penal perseguit dins del marc legal vigent, es redigirà el denunciant a l’autoritat competent, sense perjudici que internament l’entitat apliqui paral·lelament el present procediment sancionador.

Article 26
 Procediment sancionador

  1. El procediment sancionador es pot iniciar d’ofici per part de la Junta Directiva o bé a conseqüència d’una denúncia o comunicació feta a la Junta Directiva.
  2. En el termini de set dies des de l’inici del procediment sancionador o de la comunicació o denúncia, la Junta Directiva decideix les mesures cautelars a aplicar a la persona denunciada (que s’aplicaran fins que es resolgui l’expedient sancionador) i nomena un instructor. Cada membre de la Junta Directiva pot proposar un instructor, i es triarà per votació mitjançant majoria simple de vots dels presents. L’instructor serà un soci, preferentment membre de la Junta Directiva o coordinador dels grups de treball. L’instructor ha de ser algú que no tingui conflicte d’interessos amb relació a la infracció.
  3. L’instructor es reunirà amb la persona denunciant o amb un representant de la Junta Directiva si el procediment sancionador s’ha iniciat d’ofici. També es reunirà amb la persona presumptament infractora, així com amb totes les persones involucrades en els fets que van portar a la infracció (si aquestes persones tenen la voluntat de reunir-se amb l’instructor). Així, l’instructor tramitarà l’expedient sancionador, que ha d’incloure un informe amb una descripció detallada dels fets que van portar a la infracció (incloent-hi els diferents punts de vista).
  4. En un termini de quinze dies des del seu nomenament, l’instructor presentarà a la Junta Directiva una proposta de resolució. Aquesta resolució, en forma d’informe, ha d’incloure la descripció dels fets, el tipus d’infracció i la sanció.
  5. Dins d’un període de quinze dies des de la recepció de la proposta de resolució de l’instructor, la Junta Directiva aprovarà la resolució final (per votació d’almenys dues terceres parts dels membres de la Junta Directiva). Si la proposta de resolució de l’instructor no motiva acord a la Junta Directiva per desacord sobre el tipus d’infracció o la sanció a imposar, aquesta podrà acordar un canvi de qualsevol d’aquests aspectes en la resolució final (sempre seguint el que el Reglament de Règim Intern dicta). La resolució serà traslladada a la persona presumptament infractora i la sanció serà aplicada immediatament.

Article 27
Reclamacions contra les sancions

  1. En els casos de sancions per faltes molt greus, les persones sancionades poden sol·licitar la ratificació de la sanció davant la primera Assemblea General que tingui lloc.
  2. Si la persona interessada sol·licita la ratificació en qualsevol moment abans de l’Assemblea General, aquesta serà inclosa com a últim punt de l’ordre del dia, encara que aquesta ja hagi estat convocada.
  3. Durant l’Assemblea General, l’instructor de l’expedient sancionador presentarà l’informe i la resolució proposta a Junta Directiva, i la persona que exerceixi la presidència presentarà la resolució final. Seguidament, la persona infractora podrà donar el seu punt de vista.
  4. La ratificació de la sanció es votarà en Assemblea General.

Article 28
Protocol de tornada

  1. En cas que la sanció sigui una expulsió o la prohibició indefinida d’assistència als seus esdeveniments, la persona sancionada podrà sol·licitar l’eliminació de la sanció un cop la infracció hagi prescrit.
  2. Si la persona interessada vol fer aquesta sol·licitud, haurà d’informar a la Junta Directiva en qualsevol moment abans de l’Assemblea General (sempre que aquesta es doni un cop la sanció ja ha prescrit). Aquesta sol·licitud serà inclosa com a últim punt de l’ordre del dia, encara que aquesta ja hagi estat convocada.
  3. La persona interessada tindrà un torn de paraula a l’Assemblea General, seguida per torn de paraula de totes aquelles persones sòcies que ho vulguin. Seguidament, la sol·licitud es votarà en Assemblea General.
  4. Per faltes lleus i greus, es podrà sol·licitar a la Junta Directiva una reducció o commutació de la sanció si hi ha una reparació de dany.

Article 29
Definició

  1. Part de les activitats són gestionades per grups d’activitats i projectes vinculats a l’associació, incloent grups en xats i iniciatives de diferents naturaleses.
  2. Cada grup d’activitat o projecte de l’associació estarà formalment inclòs dins d’un dels grups de treball de l’associació.
  3. Els grups d’activitats i projectes poden comptar amb administradors, col·laboradors i usuaris.

Article 30
Drets i obligacions dels grups d’activitats i projectes

  1. Els grups d’activitats i projectes tindran autonomia per definir la seva identitat, i per dur a terme les seves accions, activitats i esdeveniments, sempre complint l’establert als protocols aprovats, Estatuts, Codi Ètic i Reglament de Règim Intern de l’associació.
  2. Els moviments econòmics que es facin hauran de ser comunicats al grup de gestió econòmica de l’associació.

Article 31
Administració

  1. Facultats dels administradors dels grups:
    • a. Almenys un dels administradors de cada grup d’activitats o projecte ha de ser soci de l’associació. Els administradors són els encarregats de la coordinació dels grups i els projectes.
    • b. Vetllen pel bon desenvolupament de les activitats i pel compliment de les normes del grup o projecte i de les normes i Codi Ètic de l’associació en aquests.
    • c. Dinamitzen i organitzen les activitats i els esdeveniments del grup o projecte.
    • d. S’encarreguen de comunicar les necessitats del grup o projecte als coordinadors de grups de treball de l’associació.
  2. Nomenament i revocació d’administradors:
    • a. Cada grup o projecte pot tenir més d’un administrador. Les decisions que el Reglament de Règim Intern o les normes de cada grup indiquin que hagin de ser votades, es prendran per votació dels administradors (majoria dels vots emesos).
    • b. El nombre d’administradors en cada grup serà el necessari pel bon funcionament d’aquest, i serà decidit per votació pels administradors exercint en cada moment.
    • c. La inclusió d’una nova persona com a administradora de grup serà decidida per votació pels administradors exercint en cada moment.
    • d. La revocació dels privilegis d’administració d’una persona serà decidida per votació pels administradors exercint en cada moment.
    • e. Si un grup o projecte es queda sense administradors, el coordinador del grup de treball al qual pertany s’encarregarà de la cerca d’un nou administrador entre els usuaris del grup, i se sotmetrà a votació al grup de treball.
  3. Normes internes dels grups d’activitats i projectes:
    • a. Cada grup o projecte podrà comptar amb normes pròpies, que seran decidides per votació dels administradors, i elevades als coordinadors dels grups de treball respectius.
    • b. Els administradors s’encarregaran que els usuaris coneguin l’existència d’aquestes normes.
    • c. En el cas de grups o projectes que tinguin un xat amb els usuaris, els administradors podran usar un usuari genèric (un usuari que no mostri el nom de la persona) quan així ho determinin les normes de cada grup o projecte.
  4. Col·laboradors, usuaris i llistes d’espera:
    • a. Els col·laboradors són aquelles persones que assisteixen als administradors en l’organització d’esdeveniments del grup de treball o projecte i en vetllar pel seu bon funcionament.
    • b. És facultat dels administradors determinar quins usuaris són col·laboradors.
    • c. Els usuaris són aquelles persones que participen en les activitats organitzades pel grup d’activitats o projectes, o que estan al xat per on es comuniquen les accions de cada grup o projecte.
    • d. Els criteris d’admissió de nous usuaris als grups d’activitats o projectes estaran establerts a les normes de cada grup o projecte.
    • e. Una persona que hagi estat expulsada de l’associació no podrà ser admesa a cap grup d’activitats o projecte i serà expulsada d’aquells als quals pertanyi.
    • f. Cada grup d’activitats o projecte, a les seves normes, determinarà els criteris d’expulsió dels seus usuaris.
    • g. Quan un usuari del grup o projecte faci una falta lleu, greu o molt greu, els administradors hauran de comunicar-ho a la Junta Directiva.
    • h. Per temes logístics, cada grup o projecte pot determinar una capacitat màxima d’usuaris. Un cop s’arribi a aquesta capacitat, la incorporació de nous usuaris es farà seguint una llista d’espera (per ordre de sol·licitud), donant prioritat als socis de l’associació.
  5. Acceptació de nous grups d’activitats i projectes a l’associació:
    • a. Els grups de treball, quan així ho decideixin per votació, podran crear nous grups d’activitats o projectes.
    • b. Els grups d’activitats o projectes preexistents que vulguin formar part de l’associació o vincular-s’hi, ho hauran de sol·licitar per escrit a la Junta Directiva, que decidirà per votació si seran inclosos.
    • c. L’associació es reserva el dret d’expulsar grups d’activitats o projectes quan així sigui votat per la Junta Directiva o l’Assemblea General.

Article 32
 Convocatòries

  1. Els esdeveniments podran ser només per a socis o per a socis i no socis.
  2. Les convocatòries es podran realitzar per canals interns de l’associació o a través de xarxes socials.

Article 33
Procediment de reserva i assignació de places

  1. En cada esdeveniment s’estipularà com es fa la reserva de plaça.
  2. Es podrà requerir el pagament per formalitzar la plaça.
  3. Una vegada formalitzat el pagament l’associació intentarà retornar els diners si la persona no pot assistir sempre que la plaça quedi coberta per una altra persona.
  4. Hi haurà esdeveniments on es podran prioritzar la reserva de places a les persones sòcies abans que la resta d’assistents.
  5. Els organitzadors dels esdeveniments podran reservar places per garantir la diversitat.
  6. Es facilitarà en la mesura del possible el fraccionament o l’ajornament dels pagaments que es puguin sol·licitar per a la concurrència als esdeveniments que s’organitzin donada la situació d’incapacitat econòmica del soci, actual o sobrevinguda. La condonació o compensació parcial o total d’aquests pagaments quedarà subjecte a les decisions que prenguin els organitzadors al respecte.

Article 34
 Llistes d’espera

  1. Els esdeveniments podran tenir llista d’espera.
  2. La llista d’espera funcionarà per ordre de reserva de plaça.
  3. Es podrà prioritzar persones sòcies respecte a no sòcies.
  4. Els organitzadors de l’esdeveniment podran treure de la llista d’espera a la persona que no formalitzi el pagament en el termini indicat.

Article 35
Organitzadors

  1. L’equip organitzador dels esdeveniments haurà de comptar amb socis.
  2. Hi haurà un o diversos responsables a cada esdeveniment. Aquest o aquests vetllaran pel compliment de les normes i pautes de convivència, Estatuts, Codi Ètic, Reglament de Règim Intern i els protocols aprovats.
  3. Si l’esdeveniment té una concurrència de més de 60 persones convocades per l’associació, almenys una de les persones responsables haurà de ser un membre de la Junta Directiva.
  4. En tot moment, una de les persones responsables haurà d’estar en plenes facultats per poder representar l’associació, atendre les possibles incidències i emergències que puguin sorgir.

Article 36
Pautes de convivència

  1. Els assistents als esdeveniments hauran de complir en tot moment tot el que estipulan els Estatuts, el Codi Ètic i el Reglament de Règim Intern de l’associació, així com tots els protocols aprovats.
  2. Cada esdeveniment podrà tenir les seves pròpies pautes de convivència i normes, que hauran de ser coherents amb tot el que estipulan els Estatuts, el Codi Ètic, el Reglament de Règim Intern de l’associació i els protocols aprovats.
  3. Els responsables de l’esdeveniment podran expulsar de l’esdeveniment els assistents que incompleixin les pautes de convivència i normes sense cap reemborsament econòmic.
  4. Els responsables d’esdeveniments i activitats tenen la facultat de prendre mesures cautelars si es produeix una infracció que requereix acció immediata. Si consideren que s’ha produït una infracció lleu, els organitzadors podran prohibir certes activitats a l’infractor sense cap reemborsament econòmic. Si consideren que s’ha produït una infracció greu o molt greu, els organitzadors podran expulsar immediatament a l’infractor sense cap reemborsament econòmic.
  5. Els organitzadors hauran de comunicar a la Junta Directiva totes aquelles infraccions i sancions produïdes als esdeveniments.
  6. Els organitzadors d’esdeveniments hauran de considerar la possibilitat de crear espais de pausa on els participants tinguin zones de descans i espais alternatius.

Article 37
Sobre la sostenibilitat i la responsabilitat ambiental

  1. En l’organització dels esdeveniments i activitats de l’associació s’hauran de prendre mesures per reduir l’impacte ambiental i es prioritzaran les opcions més sostenibles.
  2. En la mesura que sigui possible s’hauran d’utilitzar elements reutilitzables.
  3. En els esdeveniments i activitats de l’associació, es fomentarà sempre oferir opcions de menú veganes. Es fomentarà la reducció del malbaratament d’aliments al mínim possible.
  4. En esdeveniments que ho requereixin, es parlarà a les persones assistents de la importància de la sostenibilitat i com poden contribuir a reduir el seu impacte ambiental.
  5. En esdeveniments que ho requereixin, es farà conscienciació de la importància de no malbaratar aigua.
  6. Es prioritzaran proveïdors i productes que siguin socialment i ambientalment responsables, amb selecció de proveïdors que tinguin pràctiques sostenibles.
  7. Es fomentarà la unió amb altres associacions, iniciacions o empreses que també estiguin compromeses amb la sostenibilitat per compartir recursos, coneixements i millors pràctiques.

El reglament de règim intern va quedar aprovat a l’assemblea que va tenir lloc el 12 d’abril de 2024.

Data de modificació: